Ingrediënten
- 400 g kruimige aardappelen
- 300 g boerenkool
- 100 g oesterzwammen
- 1 pot/blik witte bonen (240 g uitlekgewicht)
- 2 el ketjap manis
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- ½ tl chilipoeder
- 50 ml kookroom
- ½ tl (versgeraspte) nootmuskaat
- 2 el milde mosterd (of 1 el scherpe mosterd)
- 50 g walnoten, grof gehakt
- 1 el gesneden zongedroogde tomaatjes
- 2 el kappertjes
- Zout en peper (naar smaak)
Optioneel:
- Augurk
- Zilveruitjes
Bereiding
Koken van de aardappelen en boerenkool:
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken.
- Snijd de boerenkool in reepjes.
- Doe de aardappelen in een grote kookpan en leg de boerenkool erbovenop.
- Voeg water toe tot alles net onder staat, breng aan de kook en zet het vuur lager.
- Kook 20 minuten, voeg in de laatste 5 minuten de uitgelekte en afgespoelde witte bonen toe.
Oesterzwammen roosteren:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Scheur de oesterzwammen in reepjes en meng ze met de ketjap, knoflook, chilipoeder en een snufje zout.
- Verdeel ze over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 10 minuten in het midden van de oven.
- Zet daarna de oven uit en laat de ovendeur op een kiertje open staan.
Stamppot maken:
- Verwarm de kookroom in een steelpan of magnetron.
- Giet de aardappelen, boerenkool en bonen af en doe alles terug in de pan.
- Voeg de warme kookroom toe en prak het geheel met een aardappelstamper tot een stamppot.
- Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en mosterd.
- Voeg de zongedroogde tomaatjes en kappertjes toe en meng goed.
Serveren:
- Verdeel de stamppot over 4 borden.
- Verdeel de geroosterde oesterzwammen erover en bestrooi met de gehakte walnoten.
- Voeg eventueel augurk en zilveruitjes toe als extra toppings.
Bron: https://veganchallenge.nl/ maar een beetje aangepast…