Gewoon een lekker brood maken is eigenlijk heel simpel. Met 6 ingrediënten een beetje kneden een oven en lang wachten heb je een heerlijk brood. Reken wel totaal zo’n 4 uur zodat je relaxed een brood kan maken.
Stap 1, kneden
Gooi alle ingrediënten bij elkaar en kneed tot je zweet. Of gebruik een broodkneedmachine, dus een keukenmachine waar je mee kan kneden. Er wordt vaak heel interessant gedaan dat zout en gist niet bij elkaar mogen maar dat valt allemaal mee als je alles gelijk verwerkt is er niks aan de hand. Als je 10 tot 20 minuten kneed heb je op een gegeven moment een lekkere bol deeg.
Stap 2, wachten
Als deeg gekneed is laat je het deeg rusten. Het mooist is een linnen rijsdoek maar als je dat niet hebt kun je ook noppenfolie gebruiken of gewoon een kom of het aanrecht. Dek het wel af, anders droogt het uit. Wacht tot het deeg ongeveer verdubbeld is in omvang. Dat duurt, afhankelijk van de temperatuur, ongeveer 50 minuten.
Stap 3, weer wachten…
Als het deeg de 1e rijs heeft gehad mag je voorzichtig het lucht eruitdrukken en vormen tot het uiteindelijk brood wat je wilt hebben. Heel eenvoudig kun je het gewoon als een envelop opvouwen en dan oprollen. Laat het weer ongveer 50 minuten rusten op een plaat met bakpapier. Vergeet niet de oven “goed” voor te verwarmen op 240 graden.
Stap 4, eindelijk de oven in
Na 50 minuten is het deeg weer ongeveer verdubbeld en kan het de oven in. De oven moet goed voorverwarmd zijn, elke oven is anders dus lekker vaak broodbakken zodat je je oven goed leert kennen 🙂 Schroef de temperatuur terug naar 230 graden en laat het maar lekker bakken tot het bruin is. Dat zal ongeveer 30 tot 40 minuten duren.
Stap 5, klaar
Als het brood mooi bruin is is het klaar. Klop op de onderkant, klinkt het hol dan is het gaar, laat het brood afkoelen en geniet er van!
Ingredienten
- 500 gram tarwebloem
- 300 ml water
- 20 gram boter
- 10 gram suiker
- 7 gram zout
- 8 gram droge gist
Tips
Er zijn zoveel tips bij het bakken van brood, zeker als je verschillende soorten wil maken. Ik zet hieronder de belangrijkste. Zonder de tips lukt het ook maar als je dit toepast wordt je brood beter en beter.
- Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.
- Probeer eens in plaats van 500 gram tarwebloem, 100 gram speltmeel en 400 gram tarwebloem.
- Gebruik 10 gram margarine en 10 gram roomboter.
- Neem de tijd, het is een natuurlijk proces.
- Rol het brood stevig op zodat er spanning op komt te staan.
- Snij het brood in, net voordat het de oven in gaat.
- Oven goed voorverwarmen, zet hem eerst 10 graden hoger en zet hem lager als je het brood erin doet.
- Plaats het brood in het midden van de oven, alle andere platen moeten uit de oven. Plaats je het brood hoger wordt de bovenkant bruiner, plaats je het lager wordt de onderkant bruiner, heel simpel dus.
- Gebruik geen hete lucht maar gewoon conditionele oven instelling.
Pro tips
Wil je echt alles uit de kast halen, hier nog wat extra tips:
- Probeer heel voorzichtig bij het kneden meer water toe te voegen, hoe meer water hoe zachter het brood en hoe langer houdbaar.
- Kijk of je na het kneden een vliesje kan maken van het deeg.
- Gooi ijsklontjes onder in de oven, na het plaatsen van het brood in de oven. Het vocht zorgt ervoor dat het brood een knapperige korst krijgt.
- Gebruik witte basterdsuiker i.p.v. kristalsuiker voor wat zachter brood en zachtere korst.
- Koop een rijsmandje en leg het brood daar in voor de 2e rijs. Dan kun je mooi bol broden maken zoals op de foto afgebeeld.
- Strooi wat rijstemeel op de bakplaat en leg daar het deeg op. Het brood zal minder plakken aan de onderkant en het ziet er een stuk professioneler uit.
Of gebruik de stoomoven voor extra luchtig brood met een knapperige korst😉