Arretjescake, een traditioneel Nederlandse cake, is een ‘no-bake’ cake. Het hoeft niet in de oven. Alleen de boter en chocolade moeten even verwarmd worden en het moet minimaal 2 uur in de koelkast opstijven. Deze is door Iris gemaakt zonder ei en met extra chocolade toplaag.
Bereiding:
- Smelt de boter.
- Smelt de chocolade.
- Vet een cakevorm in met boter en leg er bakpapier in.
- Meng de gesmolten boter met de basterdsuiker.
- Meng de boter/suiker met het cacaopoeder.
- Breek de koekjes in vieren en doe ze bij het boter/suiker/cacao mengsel.
- Schenk de helft van de chocolade erdoor en roer voorzichtig zodat alle koekjes vermengd zijn met het mengsel.
- Schep het mengsel in een cakeblik en druk goed aan.
- Verdeel de rest van de chocola erover.
- Laat de cake circa 2 uur opstijven in de koelkast. Haal de cake uit de vorm, verwijder het bakpapier en snijd de cake in plakken of blokjes.
Ingrediënten:
- 300 g boter
- 400 g pure chocolade
- 100 g bruine basterdsuiker
- 120 g cacaopoeder
- 200 g volkorenkoekjes
Verder nog nodig:
- boter om in te vetten
- bakpapier
- cakevorm
Tip:
Volgende keer i.p.v. 400 gram pure chocolade, 200 gram puur en 200 gram melk of witte chocolade proberen. Dat ziet er leuker uit en de smaak wordt wat zachter, minder intens.
Dit recept is ontstaan n.a.v. het recept van Squla. Op 24kitchen heb ik nog een ander recept gevonden (zonder ei) en als extraatje is het lekker om er een chocolade ’toplaag’ op te doen. Omdat er geen ei in zit is het recept ook geschikt voor kinderen tot vijf jaar, ouderen met een verminderde weerstand, zieken en zwangere vrouwen.
Wat een leuke site Den!
Succes met je bakkunsten