Heerlijk in de winter: Snert! Zo maak je de beste erwtensoep… Zorg wel voor een grote pan 🙂 dan kun je nog wat bewaren. Dit recept is namelijk voor 5 liter … Zo kom je de winter wel door.
Ingrediënten
- 3 liter water
- 2 schouderkarbonaden
- 600 gram spliterwten
- 2 winterpeen (halve plakjes)
- 2 grote aardappelen (in blokjes)
- 2 prei (halve ringen)
- 2 laurierblaadjes
- 1 knolselderij (in blokjes)
- 1 bosje selderij (40 gram)
- 2 rookworsten
Bereiding
- Breng in een grote pan het water aan de kook met de erwten, karbonaden en het laurierblad. Laat het met de deksel op de pan 20 minuten koken op laag vuur.
- Snijd alle ingrediënten (winterpeen, aardappelen, prei en knolselderij) zoals aangegeven. Het bosje selderij mag fijn gesneden worden, houd wat blaadjes achter voor garnering.
- Neem de karbonaden uit de pan, laat afkoelen en snijd in blokjes en doe ze weer terug in de pan.
- Voeg de winterpeen, aardappel, prei, knolselderij en selderij toe en roer goed door.
- Laat het weer minimaal 20 minuten koken op laag vuur. Let op dat alle groenten gaar zijn maar zeker dat de spliterwten uit elkaar zijn gevallen. En dat kan best een uur duren… En doe evt. geen deksel op de pan zodat het vocht kan verdampen.
- Breng op smaak met zout en peper.
- Laat de erwtensoep een dag staan, dan heb je de beste!
- Voor het serveren doe je rookworst in halve plakjes erdoor zodat die ook even kunnen opwarmen.
Ingrediënten verdeling
Tips
- Je kunt eenvoudig de dikte van de soep bepalen;
- Laat het koken, zonder deksel op de pan, om het dikker te maken.
- Voeg er water bij om het dunner te maken.
- Maak een grote pan en vries het in voor later. 1L voor 2 personen is ruim voldoende.
Lekker zeg!