Heerlijk voor tussendoor of bij een soepje. Focaccia! Eindeloos te varieren… En eenvoudig zelf te maken.
Bereiding
- Doe alle ingrediënten van de topping in een kommetje en laat de knoflook intrekken in de olijfolie en kruiden.
- Doe alle ingrediënten van het deeg bij elkaar en kneed het soepel. Je zou er een vliesje van moeten kunnen trekken, dan is het goed. De tijd die daarvoor nodig is varieert van 8 minuten machinaal tot zo’n 20 minuten met de hand.
- Laat het rijzen (bulkrijs) tot het in volume verdubbeld is. Dit zou 30 tot zeker 60 minuten kunnen duren.
- Verdeel het deeg eventueel in kleinere porties.
- Druk het deeg uit, maak er 1 lap van. Vouw het dubbel / in drieën.
- Herhaal nogmaals stap 4.
- Rol het deeg op (op spanning brengen). En laat rusten. Ongeveer 20 minuten.
- Leg het deeg op zijn kop en druk het deeg uit of gebruik een deegroller om er een mooie platte focaccia van te maken.
- Breng de topping aan en laat het nog een half uur rusten.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Leg de focaccia op een bakplaat of op een voorverwarmde steen.
- Bak de focaccia in ongeveer 15 tot 20 minuten mooi bruin en gaar.
- Als laatst het zeezout erop.
Ingrediënten
Deeg
- 500 gr bloem
- 300 ml water
- 15 gr olijfolie
- 10 gr zout
- 15 gr suiker
- 10 gr gist
- 1 tl gedroogde tijm en/of oregano
Topping
- 40 ml olijfolie
- verse rozemarijn
- knoflook
- grof zeezout (even apart houden)
Tip
Uiteraard kun je eindeloos variëren, bijvoorbeeld met olijven!