Kaneelhorror

Geplaatst op

Als je erg van kaneel houdt, moet je dit even lezen. Er zitten namelijk enorme gevaren aan het eten van kaneel…

Tenminste, als je de verhalen op internet moet geloven en het regelmatig eet. En deels is het waar, dus is het even goed de feiten op een rij te zetten. Waar hebben we het nu eigenlijk over ??

Kaneel, wat is het ?

Kaneel is een specerij afkomstig van de binnenbast van bomen uit het geslacht Cinnamomum.

Welke soorten zijn er ?

  • Ceylonkaneel (Cinnamomum verum): Fijn en zoet van smaak, vaak als de hoogste kwaliteit beschouwd.
  • Cassia (Cinnamomum cassia): Sterk en scherp van smaak.
  • Saigonkaneel (Cinnamomum loureiroi): Zeer sterk en pittig.
  • Indonesische kaneel (Cinnamomum burmannii): Mild maar sterker dan Ceylon.

Eigenlijk wordt er vrijwel alleen Cassia verkocht en gebruikt. Anders staat het er vaak wel duidelijk bij omschreven.

Hoe zie je het verschil ?

Ongemalen is het verschil goed te zien.

Cassia-kaneel (links) is dikker, donkerder van kleur en heeft een ruwe textuur. Ceylonkaneel (rechts) is dunner, lichter van kleur en heeft een gladde, gelaagde textuur.

Wat is nu het gevaar ?

Coumarine !

Wat is Coumarine ?

Coumarine is een natuurlijke organische verbinding die in veel planten voorkomt. Het is een aromatische verbinding met een zoete geur die vaak wordt beschreven als vergelijkbaar met vanille of verse hooi. Coumarine wordt vaak gebruikt in parfums, cosmetica en als smaakstof in levensmiddelen.

Wat is het gevaar van Coumarine ?

Een hoge dosis is gevaarlijk voor je gezondheid;

Levertoxiciteit: Hoge doses coumarine kunnen leiden tot leverbeschadiging.

Kankerverwekkende Eigenschappen: Dierstudies suggereren dat hoge inname van coumarine kankerverwekkend kan zijn.

Bloedverdunning: Coumarine kan de bloedstolling beïnvloeden en het risico op bloedingen verhogen.

Allergische Reacties: Sommige mensen kunnen allergische reacties krijgen, zoals huiduitslag of ademhalingsproblemen.

Dus als je nu lekker aan je kaneelrolletje met een bakje koffie zit, schikt dit behoorlijk af niet waar ??

Waar zit Coumarine in ?

In elke kaneelsoort, maar vooral in Cassia (en de minder verkochte Saigon en Indonesische) en juist minder in Cylon. En ook in Tonka bonen, maar dat even terzijde. Dat mag in sommige landen niet eens meer verkocht worden.

Overzicht van de hoeveelheid coumarine in de kaneelsoorten;

  • Cassia (Cinnamomum cassia): 5 tot 10 milligram coumarine per gram kaneel.
  • Saigonkaneel (Cinnamomum loureiroi): Tot 7 milligram coumarine per gram kaneel​
  • Indonesische kaneel (Cinnamomum burmannii): 2 tot 5 milligram coumarine per gram kaneel​.
  • Ceylonkaneel (Cinnamomum verum): Minder dan 0,017 milligram coumarine per gram kaneel​

Nu even rekenen…

Laten we berekenen hoeveel gram cassia- en ceylonkaneel je per jaar kunt consumeren zonder de veilige limieten voor coumarine te overschrijden.

Cassiakaneel:

  • Cassiakaneel bevat ongeveer 5-10 mg coumarine per gram.
  • De Tolerable Daily Intake (TDI) voor coumarine is 0,1 mg per kg lichaamsgewicht per dag.
  • Voor een persoon van 70 kg is de TDI 7 mg coumarine per dag.

Berekening:

  • Maximaal aantal gram cassiakaneel per dag: 7 mg (TDI) / 10 mg per gram (hoogste concentratie) = 0,7 gram per dag.
  • Op jaarbasis: 0,7 gram per dag * 365 dagen = 255,5 gram per jaar.

Ceylonkaneel:

  • Ceylonkaneel bevat minder dan 0,017 mg coumarine per gram.
  • Voor een persoon van 70 kg is de TDI 7 mg coumarine per dag.

Berekening:

  • Maximaal aantal gram Ceylonkaneel per dag: 7 mg (TDI) / 0,017 mg per gram = 411,76 gram per dag.
  • Op jaarbasis: 411,76 gram per dag * 365 dagen = 150,294 gram per jaar.

Samenvatting:

  • Cassiakaneel: Maximaal 255,5 gram per jaar voor een persoon van 70 kg. Dat zijn bijna 7 potjes van 37 gram.
  • Ceylonkaneel: Maximaal 150,294 gram per jaar voor een persoon van 70 kg. Dat zijn meer dan 4.000 potjes van 37 gram…

Deze berekeningen laten zien dat je aanzienlijk meer Ceylonkaneel kunt consumeren dan cassiakaneel zonder de veilige limieten voor coumarine te overschrijden.

En laten we eerlijk zijn, zelfs 7 potjes per persoon per jaar is best veel…

Bronnen

Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA): Tolerable Daily Intake voor coumarine en Food Standards Agency: Coumarinegehalten in kaneel. Kaneel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *