Heerlijke appel taart met stukjes peer. Vrij basic maar extra lekker door de kruiden en anijs…
Bereiding
Het deeg:
- Splits het ei; gebruik eiwit voor het deeg, eigeel voor de afwerking.
- Rasp de gele schil van de citroen.
- Doe het bakmeel, 200 g suiker en het zout in een kom.
- Snijd met 2 messen de boter erdoor.
- Kneed totdat een kruimelig deeg ontstaat.
- Voeg het eiwit en citroenrasp en overige kruiden toe.
- Kneed met koele handen snel tot een deegbal.
- Druk plat, verpak in vershoudfolie.
- Leg 1 uur in de koelkast.
De inhoud:
- Schil de appels en peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
- Snijd de kwarten in stukjes en doe in een kom.
- Meng de ingrediënten voor de inhoud in een kom samen met de appel en perenstukjes.
En bouwen maar:
- Verwarm de oven voor op 175 °C.
- Vet de springvorm in.
- Bestuif het werkblad, de deegroller en de deegbal met bloem en rol ⅔ van het deeg uit tot een plak van 1 cm dik. Hiermee ga je de bodem en dan de randen van de vorm bekleden.
- Steek er eerst met de springvorm een cirkel uit en leg die op de bodem van de vorm.
- Bekleed de randen met het restant van het uitgerolde deeg.
- Op de boden kun je eventuele nog wat verkruimelde speculaas en/of paneermeel strooien. Paneermeel kan het vocht van de appels opnemen.
Vullen en bakken:
- Vul met de ingredienten.
- Rol het achtergehouden deeg uit tot een vierkante lap.
- Snijd in repen van 2 cm breed en leg in een ruitpatroon op de vulling.
- Bestrijk de bovenkant met het eigeel.
- Bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 1 uur goudbruin en gaar.
Ingredienten
Het deeg:
- 1 ei (het eiwit)
- 200 g witte basterdsuiker
- 1 citroen (schoongeboend, alleen rasp nodig)
- 400 g zelfrijzend bakmeel
- 1 mespunt zout
- 250 g koude boter
- Snufje kruiden zoals koriander en kardemom
- Snufje anijs (pas op de hoeveelheid!)
De inhoud:
- 50 g witte basterdsuiker
- 4 friszure appels (bijv. goudreinet of elstar)
- 4 peren
- 1,5 el kaneel
- 1,5 el custard
- Evt weer een snufje kruiden zoals koriander of kardemom
- 2 el paneermeel
Op de deegbodem:
- 1 el paneermeel
Voor de topping:
- 1 ei (het eigeel)
Verder nog nodig:
- springvorm (Ø 24 cm)
Heerlijk